V pátek 25. května se v šumperském parku u Vili Doris konal další ročník Dnu fascinace rostlinami, který zde pořádala společnost Agritec Plant Research s.r.o.

Z původně plánovaného termínu čtvrtku 17. května byl z důvodu nepříznivého počasí tento den přeložen. Společnost Agritec připravila pro návštěvníky akce celkem sedm stanovišť, kde se zájemci o život rostlin mohli dozvědět různé zajímavosti. Návštěvník dostal kartičku a za splnění úkolů (poznávačky, testy) dostal razítko. Při splnění všech úkolů byl nakonec odměněn drobným propagačním předmětem.

Největší zájem byl u stánku s lisováním a testováním čerstvého rostlinného oleje (konopný, lněný) a u stánku s biochemickými experimenty. K vidění byla izolace DNA z banánu, důkaz škrobu v bramboře a dalších zajímavé analýzy. Vedlejší stánek představoval pěstované luskoviny (hrách, lupinu, sóju, bob atd) a technické plodiny (len, konopí, kmín). U dalšího stánku si mohli návštěvníci vyrobit bylinnou sůl a také poznat nejběžnější hmyzí škůdce pod binokulárem.

U jiného stánku probíhala poznávačka semen vybraných technických plodin a luskovin. Dále byla představena speciální technika, maloparcelní secí stroj Hege vybavený GPS.

Akce se setkala se zájmem studentů, zejména z střední odborné školy a také s kolemjdoucími. Pro některé to byla první příležitost se seznámit s méně pěstovanými plodinami a dozvědět se zajímavosti z jejich pěstování, života a užití.