V tomto období se pěstitelé rozhodují o zásadní otázce, jak v sezonně 2021 co nejefektivněji nakládat s jednou s nejvýznamnějších živin, s dusíkem. Jak s ním pracovat s ohledem na nadcházející změny v počasí, jak omezit případné ztráty, jak vyhovět zpřísňujícím se legislativním pokynům a jak racionálně nakoupit dusíkatá hnojiva.

Klimatické změny se stále výrazněji promítají do řady lidských aktivit a stále častěji se projevuje nejistota v příchodu srážek v potřebném okamžiku. Rovněž   celospolečenský zájem na ochranu životního prostředí nás nutí hledat nové cesty. Je neustálý tlak na snižování celkového množství dusíku na jednotku plochy a na snižování intenzity zpracování půdy v souvislosti s omezením půdní eroze. To vše se odrazí ve snížení možnosti operativně dodat potřebné živiny.  Rozhodování, při němž je kladen nejvyšší důraz jen na cenu za 1 kg čisté živiny bez ohledu na její využitelnost a výši ztrát, může být špatné řešení. Jedním ze zásadních faktorů v rostlinné výrobě je efektivita využití dusíku. Zde je nejvyšší požadavek na operativnost zásahu a je zde nejvyšší ovlivnění prostředím – půdní vláhou, srážkami po aplikaci, druhem a zpracováním půdy, uložením posklizňových zbytků v půdním profilu apod.

Hnojení dusíkem na podzim

Pokud nám legislativa umožňuje podzimní aplikaci dusíku, tak bychom měli zvolit hnojivo, které dokáže dostatečně nasytit půdní profil amonnou formou dusíku v prokořeněném profilu půdy. Použitá forma dusíku nesmí zůstat poutaná na povrchu půdy a nesmí způsobit rozplavení půdních agregátů – to má za následek zhoršené zasakování vody a zvyšování rizika eroze. Takovým hnojivem je bezesporu močovina s inhibitorem ureázy, UREA stabil.  Už s malým množstvím srážek proniká ke kořenům rostlin a na rozdíl od hnojiv s obsahem amonné formy (NH4+) omezuje narušení půdní struktury. Přednostně podporuje růst kořenové hmoty a nesnižuje zimovzdornost rostlin.

Hnojení dusíkem na jaře

S ohledem na časné jarní přísušky je potřeba maximálně využít vláhu časného jara a včasnou aplikací vhodné formy dusíku (třeba i ve větší jednorázové dávce) vytvořit zásobu dusíku v půdě pro období vegetace, kdy se vytváří klasy (květy). Tím dokážeme omezit stres rostlin a zajistíme lepší využití vláhy, protože rostliny v jednotce přijatého půdního roztoku mají větší množství živin. I zde má UREA stabil svoje místo. Je vhodná vzhledem k nižší potřebě srážek na rozpuštění granulí, zejména při časném nástupu jara. Její aplikace se pozitivně projeví i na kvalitě struktury povrchové vrstvy, kde často dochází k jejímu rozplavování, zejména na půdách s vysokým obsahem jednomocných kationtů (K+), při použití minimalizace, po aplikaci vyšších dávek organických hnojiv, při dlouhodobé absenci vápnění apod.

U organických hnojiv je situace jasně dána tím, co je v podniku produkováno, a jaké jsou skladovací a aplikační kapacity. U minerálních hnojiv rozhoduje o způsobu využití a ztrátách z velké míry uživatel. Volba nevhodného hnojiva, či nevhodné stabilizace, znamená nižší využití, vyšší ztráty a silnější dopady na životní prostředí. Znalost forem dusíku, jejich vlastností a přeměn je předpokladem úspěchu. Přesto, že v Evropě tomu tak není, je ve světě nejrozšířenější používání amidické formy dusíku – močoviny.  Močovina je hnojivo s nejvyšší koncentrací dusíku mezi granulovanými hnojivy, je jeho vhodným zdrojem pro půdu i rostliny. Podporuje aktivitu půdní mikroflóry a růst rostlin. Má všechny předpoklady pro uplatnění v technologiích hnojení, především v podmínkách s nejistotou pravidelných srážek. Je v původní podobě velmi pohyblivá, velmi dobře využitelná rostlinami. Nevýhody, které močovina může mít (vyšší ztráty N únikem do ovzduší a delší poutání amonné formy na povrchu po přeměně vlivem ureázy) lze efektivně odstranit stabilizací.     

Stabilizace dusíku

Stabilizace amidického dusíku spočívá v cíleném potlačení jeho přeměn v půdním prostředí. K tomu jsou používány inhibitory ureázy a inhibitory nitrifikace, které jsou přesně specifikovány v evropské směrnici.

Inhibitor ureázy je určen výhradně pro spojení s močovinovým dusíkem. Blokuje reakci NH2 -> NH4+ a tedy vznik amonné formy (NH4+). Omezuje hromadění amonné formy (NH4+) v povrchové vrstvě. Zajišťuje, že se močovina stane rychlým hnojivem s vysokou jistotou účinku po prvních deštích - „počká na déšť“ i několik týdnů od aplikace při minimálních ztrátách únikem amoniaku do ovzduší.

Inhibitor nitrifikace blokuje přeměnu NH4+ -> NO3-. Ve spojení s jakýmkoliv hnojivem má za cíl omezení vzniku nitrátů NO3- a vždy znamená maximalizaci množství amonné formy (NH4+) v místě kontaktu hnojiva s půdou. Při aplikaci na povrch půdy to znamená hromadění NH4+ v povrchové vrstvě, potřebu opakovaných dešťů pro účinek N a v případě kombinace s močovinou vyšší ztráty únikem amoniaku. Přítomnost NH4+ na povrchu půdy znamená zvýšení rizika rozplavení půdní struktury a zhoršení zasakování vody.

Při aplikacích na povrch půdy není inhibitor nitrifikace prospěšný v kombinaci s žádným hnojivem. Jeho přednosti se projeví při zapravení hnojiv do půdy, kde budou během vegetace aktivní kořeny rostlin. Při zapravení na lehkých a promyvných půdách snižuje riziko vyplavení při četnějších srážkách.

Kombinace inhibitoru ureázy a inhibitoru nitrifikace ve spojení s močovinou není pro aplikace na povrch půdy bez zapravení prospěšné. Postupně vznikající NH4+ je blokováno v další přeměně na NO3-. To zvyšuje možnost ztrát únikem amoniaku a potřebu opakovaných srážek pro zasáknutí do půdy. Toto spojení omezuje využití výhod rychlého močovinového dusíku.

 

 

 

Inhibitor ureázy – udrží optimální vlastnosti močoviny

Močovina s inhibitorem ureázy je rychle působící hnojivo ideální pro aplikace na povrch půdy během vegetace. Osvědčeným inhibitorem ureázy je NBPT, má stabilní a vytrvalý účinek. Předpokladem je dokonalé, tzn. rovnoměrné nanesení na každou granuli hnojiva. To zajišťuje přítomnost inhibitoru ureázy při každém kontaktu hnojiva s půdou. Zde sehrává zásadní roli formulační systém. Z výsledků pokusů vyplývá, že močovina s inhibitorem ureázy dokáže v suchých podmínkách zabezpečit rostliny dusíkem často lépe, než LAV.

Stabilizace tekutých dusíkatých hnojiv.

Samostatným tématem je stabilizace tekutých dusíkatých hnojiv s obsahem amidického dusíku (DAM, AmisaN, SAM apod.). Zde lze ušetřit značné prostředky omezením ztrát a zlepšením využitelnosti dusíku rostlinami přidáním NBPT ve vhodné formulaci. Na trhu je již druhý rok StabilureN 30, kterým je v současné době stabilizována významná část hnojiva DAM v ČR. O vhodnosti tohoto řešení, se kterým přišla česká společnost na základě českého výzkumu, svědčí nejen obliba u pěstitelů, ale také to, že tuto cestu začínají postupně se svými produkty napodobovat i jiní výrobci. Společnost AGRA GROUP a.s. je průkopníkem této technologie a dlouhodobě se zabývá výživou rostlin a hnojením. Ve spolupráci s výzkumnými institucemi shromáždila mnoho poznatků o chování dusíku pomocí značeného dusíku 15N v podmínkách ČR. Je to jediný, přesný způsob, jak zmapovat skutečně přesně pohyb dusíku v půdě a v rostlině. Dlouhodobě řeší otázku formulačních systémů s cílem zajistit dokonalé nanášení NBPT na granule močoviny, nebo co nekvalitnější prostup půdním profilem.

Závěry z dlouhodobých aktivit vedly k poznatku, že nejefektivnějším inhibitorem ureázy je NBPT. Vykazuje vysokou účinnost (graf 1), dlouhodobou stabilitu a ve spojení s optimalizovaným formulačním systémem vysoký benefit pro každého uživatele.

 

Ze zkušeností společnosti AGRA GROUP vyplývá, že pro úspěšné použití dusíkatých hnojiv je nutná znalost agronomické problematiky a výroba kvalitního hnojiva. Pokud jsou zajištěny tyto pilíře, přinášejí ať pevná, nebo tekutá hnojiva s obsahem amidického dusíku a s inhibitorem ureázy efektivní řešení řady stěžejních kroků v technologiích hnojení. Tím se stávají příležitostí pro výrobce hnojiv, distributory i zemědělce.

Důležitým faktorem je precizní práce obsluhy aplikační techniky. I dobré hnojivo aplikované nerovnoměrně, nebo nevhodně nastavenou aplikační technikou nesplní očekávání, které jste do něj při nákupu vložili. AGRA GROUP se zaměřuje i na tuto stránku problému. Snaží se formou poradenské činnosti, která je nedílnou součástí aktivit na trhu, nalézt optimální řešení problematiky hnojení. V minulém roce vyhlásila soutěž zaměřenou na správné dodržování postupu při míchání přípravku StabilureN 30 s hnojivy typu DAM. Soutěže o elektrokolo KTM se mohli zúčastnit všichni pracovníci (obsluha postřikovače, dovoz vody a přípravků atd.), kteří se podíleli na zajištění aplikace kapalných hnojiv. Detailní seznámení s pokyny v přiloženém návodu potvrdili zasláním SMS na přiložené telefonní číslo. Vítězem se stal pan Marian Dinuš z podniku Jaros Jamolice (obr.1).

 

Autor: Jaroslav Mráz, AGRA GROUP a.s.