Původ popisované odrůdy pochází z volného sprášením odrůdy ´Tamara´, tj. původ otcovského pylu je neznámý. Sběr hybridního osiva proběhl ve VŠÚO v Holovousích. V roce 2020 byla přihlášena k registraci pod označením ´HL 16732´.

 

Znaky a vlastnosti plodu

V rámci pomologického hodnocení se tato odrůda třešně vyznačuje mnoha specifickými charakteristikami, které jsou relevantní jak z komerčního, tak z výzkumného hlediska. Hodnoty jednotlivých vlastností, včetně jejich slovního popisu jsou uvedeny v tabulce 1 níže.

Průměrná délka stopky činí 39,2 mm, což je důležité pro sklizeň a posklizňové zpracování. Z hlediska manuální sklizně se jedná o vyhovující hodnotu. Plody mají průměrnou hmotnost 9,2 gramů, což odpovídá průměrné délce 22,9 mm, šířce 26,8 mm a výšce plodu 24,6 mm. Rozměry plodů řadí novou odrůdy mezi velkoplodé třešně. Průměrná hmotnost pecky je 0,4 gramu s rozměry průměrná délka pecky 10,5 mm, šířka 7,9 mm a tloušťka 9,1 mm. Tyto hodnoty mají významný dopad na tržní potenciál odrůdy. Morfologicky má plod středně kulovitý tvar, jak indikuje hodnota 5,6 na devítibodové stupnici.

K významným charakteristikám patří dobrá přilnavost plodu ke stopce, hodnocená hodnotou 5,7, a malé riziko poškození slupky při oddělení, s hodnotou 6,0. Tyto vlastnosti jsou žádoucí s ohledem na sklizeň plodů a jejich následné jednocení a třídění. Naopak odlučitelnost od pecky je hodnocena hodnotou 6,6, což svědčí o dobré konzumní kvalitě. Kromě toho je třeba ocenit nízkou incidenci praskání plodů, která je pouze 7,7 %, a tudíž vysokou odolnost proti praskání, hodnocenou hodnotou 8,6. Praskání je lokalizováno především do oblasti stopečné jamky, jak ukazuje hodnota 6,2.

Co se týče optických parametrů, barva plodu a dužniny je na nižší straně stupnice s hodnotami 3,9 a 3,0, což klasifikuje tuto odrůdu jako pestrobarevnou. Barvitelnost šťávy je hodnocena nízkou hodnotou 1,8. To znamená, že šťáva nemá silné barvicí vlastnosti, což je u pestrých třešní žádoucí.

Senzoricky se odrůda vyznačuje nadprůměrnou chutí, hodnocenou 6,0 na devítibodové stupnici, a akceptovatelnou aromatickou kvalitou s hodnotou 5,5. Průměrná hodnota na stupnici je víc než dostatečná s ohledem na chuťové vlastnosti pestrých třešní. Tato hodnota ji řadí mezi ty chuťově příjemné třešně. Refraktometrický obsah sušiny plodů, jako indikátor sladkosti, je 18,1 °Brix, což je nad průměrem pro třešňové odrůdy. Kyselost plodů je reprezentována hodnotou 7,1, což svědčí o vyváženém chuťovém profilu s převládající navinule sladkou chutí. Šťavnatost a textura plodů jsou rovněž pozitivně hodnoceny hodnotami 5,9 a 6,1, indikující příjemné konzumní vlastnosti společně s absencí trpké chuti, což je reprezentované hodnotou 8,8. Plod je příjemně šťavnatý s jemnou texturou. Pevnost slupky a dužniny je hodnocena hodnotami 6,8 a 7,5, což značí vynikající strukturální integritu plodů. Slupka je dostatečně pevná, ale zároveň není nepříjemná při konzumaci. Tyto hodnoty pevnosti slupky a dužniny jsou velice žádoucí. Pevnost plodů byla penetrometricky hodnocena 72,4 body na stupnici od 1 do 100, což odpovídá velmi pevným plodům. Vysoká pevnost plodů je výhodná s ohledem na manipulaci a transport plodů a odpovídá tomu i vysoká hodnota odolnosti vůči otlačení plodů, a to 7,3.

Nová odrůda vykazuje i velmi dobré parametry, co se týče odolnosti proti hnilobě a vrtuli třešňové, které byly hodnoceny stupněm 8,4, respektive 8,9.

 

Hospodářské vlastnosti

Začátek kvetení této odrůdy třešní nastává po uplynutí 106,4 dne od prvního ledna, což zhruba odpovídá druhé polovině dubna. Tento časový rámec ukazuje na pozdější nástup kvetení ve srovnání s ranějšími odrůdami, což by mohlo být výhodné v podmínkách pozdního jarního mrazu. Násada květů je hodnocena jako relativně vysoká, s hodnotou 6,7 na devítibodové stupnici. Tento ukazatel je ve srovnání s násadou plodů, která dosahuje hodnoty 5,1, o něco vyšší.

Z hlediska sklizně je zásadní, že doba zrání plodů je v průměru 185,3 dne od prvního ledna, což přibližně odpovídá střednímu až pozdnímu červnu. Sklizeň tedy spadá do 5,4. třešňového týdne, což indikuje středně pozdní zrání. V kontextu produktivity je tato odrůda hodnocena jako vykazující středně vysokou produkci plodů s průměrnou váhou 7,4 kilogramu plodů na strom.

Pravidelnost dozrávání, hodnocená na stupnici od 1 do 9 hodnotou 6,8, je dalším kritickým parametrem, který napomáhá efektivní sklizni. Tato hodnota svědčí o tom, že dozrávání plodů je konzistentní. V praxi to znamená, že plody této odrůdy by měly být sklizeny ve srovnatelné zralosti, což je ideální pro následné zpracování a komerční distribuci.

 

Klíčové rozdíly oproti odrůdě ´Kordia´

Při porovnání se ´Kordia´ a tato nová odrůda třešně ptačí podobají v některých aspektech, ale výrazně odlišují v jiných znacích. Například doba sklizně je pro obě odrůdy podobná, s hodnotou 185,3 dnů od prvního ledna u této odrůdy a 185,4 dnů u ´Kordia´. Nicméně délka stopky je u ´Kordia´ delší, s hodnotou 48,1 mm, ve srovnání s 39,2 mm u této odrůdy. Tento rozdíl by mohl mít vliv na sklizeň a posklizňové zpracování.

Co se týče hmotnosti plodu, obě odrůdy jsou velmi podobné s průměrnou hmotností 9,2 gramů u této odrůdy a 9,1 gramů u ´Kordia´. Ve vztahu k praskání plodů je ´Kordia´ odolnější s pouze 2,8% praskání oproti 7,7% u této odrůdy. Co se týče barvy plodu a dužniny, ´Kordia´ má výrazně tmavší barvu s hodnotami 7,5 a 6,8, ve srovnání s 3,9 a 3,0 u této odrůdy.

V oblasti senzorických vlastností má ´Kordia´ lepší chuť a aromatickou kvalitu, hodnocenou 6,6 a 6,5, ve srovnání s 6,0 a 5,5 u této odrůdy. Je to pochopitelné s ohledem na typický chuťový charakter pestrých třešní. Požadavky na chuť se výrazně liší mezi konzumenty červených a pestrých třešní. Konzumenti pestrých třešní vyžadují vyšší sladkost a slabší aroma. Při pohledu na pevnost plodů je ´Kordia´ méně pevná s hodnotou 60,7 oproti 72,4 u této odrůdy, což by mohlo mít dopad na manipulační vlastnosti plodů. Díky této hodnotě se předpokládá jednoduší manipulace s plody odrůdy ´HL 16732´ než ´Kordia´.

 

Obrázek: Plody odrůdy ´HL 16732´

 

 

 Autor: Ing. Pavol Suran